Aansluiten van elektrische bedrading in huis

elektrische bedrading

Aansluiten van elektrische bedrading in huis

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het nodig is om nieuwe elektrische bedrading aan te sluiten in huis. Wanneer je bijvoorbeeld de beschikking wilt hebben over een extra stopcontact dan moet je bedrading laten aanleggen. Dit geldt ook voor het aansluiten van een lichtpunt en schakelaar. Het aansluiten van deze bedrading is vrij simpel. De elektriciteitsdraden moeten enkel vanuit de centraaldoos naar het nieuwe aansluitpunt gelegd worden. Een reden voor bedrading aanleggen kan ook zijn dat je een extra groep in de groepenkast nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer de hoeveelheid stroom die je nu beschikbaar hebt in een gedeelte van het huis niet voldoende is.

Groepenkast uitbreiden met extra groep

Een groepenkast zit net na de elektriciteitsmeter op de plek waar de elektriciteit het huis binnenkomt. Nadat de stroom door de elektriciteitsmeter is gegaan loopt deze door de groepenkast en wordt vanuit hier naar verschillende delen van het huis verdeeld. De meeste groepenkasten hebben 6, 8 of 10 groepen. De bedoeling is dat het stroomverbruik in huis ongeveer gelijkmatig verdeeld wordt over deze groepen. Naar sommige gedeeltes van het huis lopen meerdere groepen omdat hier apparaten gebruikt worden die een grote hoeveelheid stroom vereisen. In een keuken staan bijvoorbeeld enkele apparaten die krachtstroom nodig hebben. Deze apparaten moeten op een aparte groep worden aangesloten.

Bedrading voor elektriciteit aanleggen

Vanuit de groepenkast wordt de elektriciteit via draden door het huis getransporteerd. Dit gaat eerst naar een centraaldoos voor een bepaald gedeelte van de woning. Vervolgens wordt de stroom vanuit dit punt naar de verschillende aansluitpunten verdeeld. Dit kan een stopcontact zijn, maar ook een schakelaar en lichtpunt. Het aanleggen van deze bedrading kan je uitbesteden aan een elektricien. Wanneer je zelf voldoende verstand van elektriciteit hebt dan kan je de taak ook zelf uitvoeren. Wees echter heel zeker van je werk of laat dit controleren door een erkende installateur om gevaarlijke situaties te voorkomen.