Een stopcontact vervangen: hoe werkt dit?

stopcontact

Een stopcontact vervangen: hoe werkt dit?

Een stopcontact vervangen kan om verschillende redenen interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stopcontact zonder randaarde, welke u alsnog van zo’n randaarde wilt laten voorzien. Het maakt de kans op een kortsluiting kleiner! Ook wanneer een stopcontact z’n mooie witte kleur verloren heeft, kunt u deze vernieuwen. Zo valt het stopcontact mogelijk minder op aan de wand. Een derde reden om voor het vervangen van het stopcontact te kiezen, is het feit dat u van enkel stopcontact naar een dubbel stopcontact wilt gaan. In dit artikel vertelt onze elektricien uit Almere u precies hoe het vervangen van een stopcontact werkt.

Stappenplan voor een stopcontact vervangen

Voordat u van start gaat met een stopcontact vervangen, is het belangrijk hier het juiste gereedschap voor in huis te halen. Zorg dat u een nieuw stopcontact heeft, dat u over een schroevendraaier beschikt om het oude stopcontact los te halen, dat u een striptang klaar heeft liggen en dat u over een spanningszoeker beschikt. Overigens kan een spanningszoeker vaak ook al schroevendraaier gebruikt worden. Met een spanningszoeker controleert u of er geen stroom meer op de elektriciteitskabels van het stopcontact staat.

Stap 1: schakel de stroomvoorziening uit

Allereerst moet u zorgen dat de stroomvoorziening uitgeschakeld wordt. Het is hierbij belangrijk om op te merken, dat het volledig uitschakelen van de stroomvoorziening niet noodzakelijk is. Schakel enkel de groep uit van de ruimte waarin u gaat werken. Controleer met de spanningszoeker of er geen stroom meer staat op de onderdelen van het stopcontact.

Stap 2: verwijder de kap

Schroef nu de kap van het bestaande stopcontact los. Zodra u het schroefje verwijderd heeft, kunt u de kap voorzichtig van de wand trekken.

Stap 3: stopcontact los maken

Draai vervolgens de bevestigingsschroeven binnen het stopcontact los. Vaak zitten er twee van deze schroefjes aan de elektradoos in uw wand. Zodra u het stopcontact los heeft gehaald, kunt u de elektriciteitskabels verwijderen. U dient hiervoor twee of drie schroefjes los te draaien. Zorg dat de draden elkaar niet raken!

Stap 4: strip de kabels

Kort de elektriciteitskabels ongeveer een centimeter in en strip deze opnieuw. Eventueel schade aan het uiteinde van de kabels wordt hiermee verholpen.

Stap 5: monteer de elektriciteitskabels

Zorg dat de gestripte elektriciteitskabels op de juiste plek aan het nieuwe stopcontact worden gemonteerd. Hierbij is het belangrijk dat de groengele draad in het midden van de aansluiting gemonteerd wordt. Het blauwe en zwarte draad komt aan weerszijden van het groengele draad.

Stap 6: stopcontact testen

Als laatste kunt u de bevestigingsschroeven van het stopcontact vast draaien en monteer tenslotte ook de kap van het nieuwe stopcontact op de wand. Nu is het zaak om de stroom weer op de groep te zetten en te controleren of het stopcontact naar behoren functioneert.

Hulp bij een stopcontact vervangen

Vindt u het lastig om het stopcontact zelf te vervangen? Schakel de hulp van onze elektricien uit Almere in om u hierbij te laten helpen. Onze elektriciens hebben een ruime ervaring in het aanleggen van elektra. De kans op complicaties na de montage van het stopcontact is hierdoor minimaal. Het op verkeerde wijze aansluiten van het stopcontact zou kunnen leiden tot een kortsluiting. Wij helpen het u graag te voorkomen!