Hoe moet ik een grondkabel aansluiten?

grondkabel aansluiten

Hoe moet ik een grondkabel aansluiten?

Het doel van deze kabel is het transporteren van elektriciteit, voor bijvoorbeeld buitenverlichting of een aansluiting die door de kruipruimte loopt. Een grondkabel kunt u in principe zelf aansluiten als u weet hoe het moet. Anders kan het door een professional worden aangesloten. In dit artikel vindt u meer informatie over grondkabels en de aansluiting ervan.

Waarvoor is een grondkabel?

Zoals hierboven al staat transporteert een grondkabel elektriciteit of stroom. Deze leiding bestaat altijd uit elektrisch geleidend materiaal (koper) met een schil van elektrisch isolerende mantel.

Een grondkabel is samengesteld uit verschillende kernen van elektrisch geleidend materiaal (aders). Hierbij is iedere ader afzonderlijk elektrisch geïsoleerd van andere aders. Daarnaast is het geheel met een mantel omgeven. Deze mantel laat geen water door (vooral belangrijk voor een grondkabel die mogelijk in grondwater kan komen te liggen).

Kenmerken van een grondkabel:

  • Wordt alleen ondergronds gebruikt.
  • Men noemt het ook wel een YMvK-as kabel of buitenkabel.
  • Is beschermd tegen graafwerkzaamheden door middel van een ijzeren mantel.
  • Is door de extra bescherming duurder dan een installatiekabel.

Waar bestaat een grondkabel uit?

Een grondkabel bestaat uit:

  • Koperen geleider/ader.
  • XLPE isolatie per ader.
  • Extra kerndekking.
  • PVC binnenmantel.
  • Gegalvaniseerde gevlochten staaldraden.
  • Brandvertragende PVC buitenmantel.

Stappenplan grondkabel aansluiten

Hieronder leest u een stappenplan voor een grondkabel aansluiten:

  1. Als eerste plaatst u de centrale bekabeldoos.
  2. Vanaf daar bouwt u de elektra verder uit.
  3. Daarna sluit u de grondkabel aan de buitenkant van de doos af. Om vocht bij de leidingen te voorkomen kunt u dit het beste doen met een rubberring en een wartel. Ondergrondse kabels moeten minimaal 60 cm diep gelegd worden vanwege de veiligheid.
  4. Vervolgens moet de buitenmantel ongeveer 10-15 cm verwijderd worden. Hiervoor kunt u een kabel- of stanleymes gebruiken maar ook met een kniptang gaat het prima. Met een kniptang moet u wel opletten dat u niet te diep knipt en de stalen omvlechting beschadigd.
  5. Vervolgens kunt u de stalen bedrading in zijn geheel iets naar achter trekken. De blanke, koperen aardlitze wordt zichtbaar. Dit is het geleidende deel van de kabel. De stalen omvlechting staat dan iets bol naar buiten en kan in zijn geheel weggeknipt worden. Knip de aardlitze niet weg!
  6. Daarna wikkelt u gele/groene isolatietape 2-3 slagen om de buitenmantel en vervolgens om de aardlitze tot ongeveer 1 cm van het einde. De grijze binnenmantel wordt vervolgens verwijderd (beschadig de isolatie van onderliggende aders hierbij niet).
  7. U kunt nu de draden verbinden met een buitenlamp, stopcontact of lasdoos. De aardlitze wordt hierbij altijd als aardedraad gebruikt (groen/gele draad).

Zelf een grondkabel aansluiten of laten doen door een professional?

Met deze informatie kunt u zelf aan de slag om de grondkabel aan te sluiten, maar zoals u ziet is dit niet gemakkelijk. Mocht u er zelf toch niet uitkomen, schakel dan een professional in. Bij de Elektricien Almere, de elekra specialist in Almere en omgeving helpt u graag bij het aansluiten van een grondkabel.