Is het opladen van je telefoon s’avonds slecht of zelfs gevaarlijk?

telefoon opladen

Is het opladen van je telefoon s’avonds slecht of zelfs gevaarlijk?

Je telefoon was nog niet eerder zo een belangrijk apparaat gedurende jouw dagelijkse leven. Iedereen gebruikt hem om op de hoogte gehouden te worden van het nieuws en het leven van hun dierbaren. Sommige mensen verdienen zelfs hun geld met hun smartphone, denk aan Influencers. Om hem overdag de hele dag door te kunnen gebruiken, is het logisch dat je hem in de nacht oplaadt. Maar is dit eigenlijk wel een veilige keuze? In deze blog van onze elektricien lees je meer over de risico’s van het opladen van jouw telefoon terwijl je slaapt. Want jouw veiligheid is belangrijker dan een volle batterij.

Groter risico op een brand in huis

Misschien heb je weleens gemerkt dat jouw telefoon warm wordt op het moment dat hij aan de oplader ligt. Wanneer je de telefoon de hele nacht aan de lader laat liggen, is er een grote kans dat de accu van de telefoon oververhit raakt. Een oververhitte accu of batterij kan vlamvatten. De Nederlandse brandweerlieden laten weten dat er steeds meer woningbranden ontstaan door oververhitte telefoons. De kans op een brand in huis is dan ook veel groter, op het moment dat je de telefoon de hele nacht aan de oplader laat liggen. Zorg ervoor dat je het de telefoon direct loskoppelt van de oplader, als deze helemaal is opgeladen. Jouw volle batterij is namelijk geen afgebrand huis waard!

Tips om op een veilige manier op te laden

Als je er toch voor kiest om de telefoon ’s nachts op te laden, doe dit dan op een veilige manier. Haal het hoesje van de telefoon als je hem aan de oplader legt. Wanneer het hoesje om de telefoon zit tijdens het laden, kan de warmte van de accu of batterij niet goed wegtrekken. Daarnaast kan je de telefoon maar beter ver van je bed opladen, dan krijg je ook minder straling van het apparaat binnen.