Hoe kunt u kortsluiting voorkomen?
Kortsluiting kan om verschillende redenen zeer vervelend zijn. Zo is het bij kortsluiting vaak behoorlijk lastig om deze zelf op te lossen. Kortsluiting kan leiden tot een stroomstoring in het huis en in het ergste geval zelfs tot een brand, enzovoorts. Reden genoeg om de kans op een kortsluiting in huis zo klein mogelijk te maken! In dit artikel vertellen we u op welke manier een kortsluiting ontstaat en hoe u een kortsluiting kunt voorkomen.
Mocht u onverhoopt toch met een kortsluiting te maken krijgen, dan kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Het is sterk af te raden om een kortsluiting zelf proberen op te lossen, als deze bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door kapotte elektrakabels. U loopt niet alleen het gevaar om een krachtige schok te krijgen, ook is het herstel vaak niet effectief genoeg om kortsluitingen ook in de toekomst tegen te gaan.
Juist manier van aanleggen bij elektrakabels om kortsluiting te voorkomen
Veel woningbezitters schakelen, voor het aanleggen van de elektrakabels in hun woning, één van onze elektriciens in. Zo verzekeren zij zichzelf ervan dat de kabels op de juiste wijze worden aangelegd. Om kortsluitingen te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende ruimte zit tussen verschillende elektrakabels. Ook moeten deze elektrakabels niet beschadigd worden door kleine uitsteeksels op de ondergrond, spijkertjes, enzovoorts. In beide gevallen kan de binnenzijde van de ene elektrakabel in contact komen met de binnenzijde van de andere elektrakabel. Als gevolg hiervan ontstaat er een zeer grote hoeveelheid stroom, waarvan een stroomstoring het gevolg is.
Vervang oude elektrische apparatuur
Naast een zorgvuldige manier van werken bij het aanleggen van elektrakabels, doet u er tevens verstandig aan om oude elektrische apparaten eens in de zoveel jaar te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat, een oude waterkoker, enzovoorts. Dergelijke elektrische apparatuur kan ernstig versleten raken, waarbij de kans groot is dat de binnenzijde van een elektriciteitskabel bloot komt te liggen. Als dit in contact komt met vocht of andere elektrakabels, ontstaat er een kortsluiting en daarmee een stroomstoring. Het is erg jammer als u achteraf pas merkt dat u dit had kunnen voorkomen door de oude apparaten eerder te vervangen.