Hoe kun je kortsluiting voorkomen?

kortsluiting

Hoe kun je kortsluiting voorkomen?

Een kortsluiting is om verschillende redenen zeer vervelend. Zo is het bij een kortsluiting vaak behoorlijk lastig om deze zelf op te lossen, kan een kortsluiting leiden tot een stroomstoring in het huis en in het ergste geval zelfs tot een brand, enzovoorts. Reden genoeg om de kans op een kortsluiting in huis zo klein mogelijk te maken! In dit artikel vertellen we u op welke manier een kortsluiting ontstaan en hoe u een kortsluiting kunt voorkomen.

Mocht u onverhoopt toch met een kortsluiting te maken krijgen, dan kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Het is sterk af te raden om een kortsluiting zelf proberen op te lossen, als deze bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door kapotte elektrakabels. Niet alleen loopt u het gevaar een krachtige schok te krijgen, ook is het herstel vaak niet effectief genoeg om kortsluitingen ook in de toekomst tegen te gaan.

Juist manier van aanleggen bij elektrakabels

Veel woningbezitters schakelen voor het aanleggen van de elektrakabels in hun woning een van onze elektriciens in. Zo verzekeren zij zichzelf ervan, dat de kabels op de juiste wijze worden aangelegd. Om kortsluitingen te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende ruimte tussen verschillende elektrakabels zit en dat deze niet beschadigd worden door kleine uitsteeksels op de ondergrond, spijkertjes, enzovoorts. In beide gevallen kan de binnenzijde van de ene elektrakabel in contact komen met de binnenzijde van de andere elektrakabel. Als gevolg hiervan ontstaat er een zeer grote hoeveelheid stroom, waarvan een stroomstoring het gevolg is.

Vervang oude elektrische apparatuur

Naast een zorgvuldige manier van werken bij het aanleggen van elektrakabels, doet u er tevens verstandig aan om oude elektrische apparaten eens in de zoveel jaar te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat, een oude waterkoker, enzovoorts. Dergelijke elektrische apparatuur kan ernstig versleten raken, waarbij de kans groot is dat de binnenzijde van een elektriciteitskabel bloot komt te liggen. Als dit in contact komt met vocht of andere elektrakabels, ontstaat er een kortsluiting en daarmee een stroomstoring. Het is erg jammer als u achteraf pas merkt dat u dit had kunnen voorkomen door de oude apparaten eerder te vervangen.