Een inductiekookplaat aansluiten? Zo doet u dat!

inductiekookplaat

Een inductiekookplaat aansluiten? Zo doet u dat!

Steeds meer mensen stappen over naar koken op inductie. De voornaamste reden hiervoor is dat het eten gewoon veel sneller klaar is. Bij koken op inductie wordt namelijk een magnetisch veld gecreëerd. Alle voedsel dat u op zo’n plaat bereidt, is hierdoor binnen de kortste keren klaar. In veel nieuwbouwhuizen wordt standaard voor een inductiekookplaat gekozen. Het is echter ook mogelijk om over te stappen naar koken op inductie in een bestaande woning. Dit kan echter niet zonder slag of stoot. Wilt u ook koken op inductie? Wij vertellen u hier hoe u zo’n kookplaat aansluit.

Een speciale groep in de meterkast

Een keramische kookplaat kan zonder problemen aangesloten worden op een groep in uw meterkast. Dit is met een inductiekookplaat niet het geval. Omdat er een magnetisch veld gecreëerd wordt, is er extra veel stroom nodig. Een gewone groep kan niet voldoen aan deze stroomvraag. Voordat u kunt koken op inductie, moet u een speciale groep in uw meterkast plaatsen. Deze groep levert krachtstroom. Wij raden u niet aan om zelf zo’n groep aan te sluiten. U weet waarschijnlijk niet hoe u hierbij te werk moet gaan. Schakel daarom een elektricien in voor krachtstroom in uw meterkast.

Perilex-aansluiting

Om te kunnen koken op inductie is een krachtstroomgroep alleen niet voldoende. De stekker van een inductiekookplaat verschilt namelijk ook van die van een normaal elektrisch apparaat. In plaats van twee pinnen zitten er vier pinnen aan de stekker. Er moet dus ook een speciaal stopcontact geplaatst worden. Dit noemen we ook wel een perilex-aansluiting. Dankzij zo’n aansluiting kunt u zonder problemen gebruikmaken van uw inductiekookplaat. Is er reeds een groep voor krachtstroom aanwezig in uw meterkast? Dan volstaat het plaatsen van een perilex-aansluiting. Dit is echter geen gemakkelijke opgave. Ga hier dan ook niet zelf mee aan de slag. Wilt u overstappen op inductie? Doe dan gewoon een beroep op een elektricien. In dat geval weet u namelijk zeker dat de inductiekookplaat straks goed is aangesloten.