Elektra aanleggen: de basis

elektra aanleggen

Elektra aanleggen: de basis

Elektriciteit is niet meer weg te denken uit een woning of bedrijfspand. Eigenlijk kunt u niet genoeg aansluitpunten voor elektrische apparaten hebben. Vergeleken met vroeger worden er tegenwoordig veel meer elektrische apparaten gebruikt en dat betekent automatisch ook dat er meer aansluitpunten moeten komen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van stopcontacten. Wanneer u meer stopcontacten wilt, moet u elektra aanleggen om dit nieuwe elektriciteitspunt ook van stroom te kunnen voorzien. Maar hoe doet u dit eigenlijk.

Goed voorbereid elektra aanleggen

bedrading-op-papier Wanneer u de elektra zelf aan gaat leggen, is het niet verstandig om onvoorbereid van start te gaan. Het werken met elektriciteit kan behoorlijk gevaarlijk zijn, dus weet goed waar u aan begint. Zorg altijd dat de stroom vanuit de meterkast naar een centraaldoos in de verschillende ruimtes van uw woning loopt. Vanuit deze centrale doos kunt u vervolgens de elektriciteit verdelen over de kamer.

Bedrading

Oude huizen beschikken mogelijk nog over oude bedrading voor de elektriciteit, maar als u zelf nieuwe kabels aan gaat leggen, ga dan altijd met de moderne bedrading van tegenwoordig aan de slag. De bruine draad is voor de stroomtoevoer en de blauwe voor de stroomafvoer. Het zwarte elektriciteitsdraad zorgt voor de stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt. De geelgroene draad is de aarde. Komt u er niet uit? Schakel dan een elektrici├źn in.