Elektrische auto: moet uw groepenkast worden aangepast?
Het zal u niet ontgaan zijn, dat elektrisch rijden een van de trends van dit moment is. Steeds meer Nederlandse gezinnen overwegen een elektrische auto aan te schaffen. Enerzijds om milieubewuster bezig te zijn, anderzijds om goedkoper te kunnen rijden. Om de elektrische auto thuis op te kunnen laden, zult u een laadpaal bij uw woning moeten (laten) plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een oplaadpaal op de oprit, een oplaadpaal in uw garage, enzovoorts. Op deze manier kan de accu van uw elektrische auto ’s nachts opladen, om de auto een volgende dag weer te kunnen gebruiken.
Voordat de laadpaal in uw garage of tuin geplaatst kan worden, dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld de stroomvoorziening naar de laadpaal, om deze vervolgens aan de auto te kunnen verbinden. In dit artikel vertelt onze elektricien u hier meer over.
Noodzaak van de toevoer van krachtstroom voor uw elektrische auto
Allereerst is het noodzakelijk dat er krachtstroom aan de laadpaal voor uw elektrische auto geleverd kan worden. Voor de aanvoer van krachtstroom heeft u een 3-fase-aansluiting in de meterkast nodig. Veel groepenkasten zijn echter enkel van een 1-fase-aansluiting voorzien. Met een 1-fase-aansluiting krijgt u voldoende stroom in huis om normale elektrische apparatuur te kunnen gebruiken. Voor het aansluiten van een 3-fase-aansluiting heeft u toestemming van de netbeheerder nodig. Het is zodoende niet mogelijk om hier zomaar een elektricien voor in te schakelen. Onze elektricien kan u echter wel helpen bij de aanvraag voor het gebruik van krachtstroom in huis.
Zorg voor voldoende ruimte rond uw woning
De noodzaak van een 3-fase-aansluiting in de meterkast is niet uw enige zorg. Ook moet er voldoende ruimte rond uw woning zijn, om de laadpaal te kunnen plaatsen en uw auto hieraan te kunnen verbinden. Het zou onverstandig zijn, om de laadkabel over een stoep of straat te laten lopen. Dit kan de kabel laten slijten of mensen laten struikelen. Iets wat u vanzelfsprekend wenst te voorkomen.
Mocht de laadpaal niet op uw eigen terrein geplaatst kunnen worden, dan kunt u de gemeente vragen om een laadpaal te installeren op gemeentelijke grond. Let wel, dit kan ten koste gaan van een parkeerplek die u van de gemeente leent.