Iedere woning is voorzien van een of meerdere hoofdzekeringen

Hoofdzekeringen

Iedere woning is voorzien van een of meerdere hoofdzekeringen

In de meterkast van uw woning vindt u tal van verschillende onderdelen. Een van de onderdelen die altijd in de meterkast is opgenomen, is de hoofdzekering. Het is niet ongebruikelijk, dat een woning van meerdere hoofdzekeringen is voorzien. Dit hangt enigszins af van het formaat van de woning. Vanuit de hoofdzekering is de stroom over verschillende groepen verdeeld. Denk bijvoorbeeld aan een groep voor de woonkamer, een groep voor de garage, enzovoorts. Bij een kleinere woning is het aantal groepen beperkt, waardoor men aan een of twee hoofdzekeringen voldoende heeft. In dit artikel vertellen we u meer over de werking van deze hoofdzekeringen.

Een veiligere woning met een hoofdzekering in de meterkast

Zonder een hoofdzekering in de meterkast zou het gebruik van elektra in huis voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. De hoofdzekering heeft een bepaalde aansluitwaarde, die vaak standaard op 25 A ligt. Vanuit de hoofdzekering loopt de stroom naar de verschillende groepen, waarvan de aansluitwaarde lager ligt. Zo zal de hoofdzekering enkel in uitzonderlijke gevallen uit de meterkast springen. Waar in de meeste gevallen enkel de groep uit de meterkast springt. Bij een kortsluiting komt een dermate grote hoeveelheid stroom vrij, Hierbij gaat de aansluitwaarde van 25 A over zijn limiet. Om een brand te voorkomen, zal de stroom direct afsluiten. Op deze manier is de veiligheid gewaarborgd.

Hoofdzekeringen met verschillende aansluitwaarden

Wanneer u op internet zoekt naar een hoofdzekering, zal direct opvallen dat er een aanbod van hoofdzekeringen met verschillende aansluitwaarden is. Zoals reeds beschreven, is de standaard aansluitwaarde 25 A. Er zijn echter ook hoofdzekeringen te vinden met een aansluitwaarde van 35, 50, 63 of zelfs 80 A. Binnen particuliere woningen is het gebruik van een zekering met een aansluitwaarde van 80 A ongebruikelijk. Mocht u echter een hoofdzekering voor een bedrijfspand zoeken, dan kan 80 A wel noodzakelijk zijn.

Advies over een geschikte hoofdzekering voor uw pand

Het feit dat er binnen bedrijfspanden wel hoofdzekeringen van 80 A in gebruik zijn, heeft te maken met de benodigde hoeveelheid stroom. In bedrijfspanden is er vaak meer stroom nodig, dan in een normale woning. Denk aan de stroom, die noodzakelijk is voor het gebruik van krachtige machines. Een hoofdzekering van 25 A zou in dit geval voortdurend uit de meterkast springen, wat erg vervelend is. Onze elektriciens voorzien u graag van advies over de hoofdzekering die past bij uw situatie.