Verschillende soorten stopcontacten

stopcontacten

Verschillende soorten stopcontacten

Woon jij in een betrekkelijk oud huis? Dan kan het op den duur aan te raden zijn jouw stopcontacten te vervangen. Dit is echter wel het laatste waar veel mensen aan denken. Zolang er nog stroom gehaald kan worden uit een stopcontact, is er immers niets aan de hand. Wat veel mensen echter niet weten, is dat oude wandcontactdozen een stuk minder veilig zijn dan de modernere varianten. Ben jij overtuigd en ga jij jouw stopcontacten vervangen? Dan moet je weten dat er verschillende soorten zijn. In onderstaande tekst behandelen wij een aantal van dit soort stopcontacten.

Geaard of niet-geaard?

De belangrijkste tweedeling die in de wereld van stopcontacten gemaakt wordt, is geaard of niet-geaard. Veel mensen zegt dit echter niets. Je kunt de twee stopcontacten echter makkelijk van elkaar onderscheiden. Een geaard stopcontact is namelijk voorzien van twee stalen pennetjes aan de onder- en bovenkant. Hierdoor kunnen niet alle stekkers in deze stopcontacten. Stekkers moeten in dat geval namelijk een speciale inkeping hebben aan de boven en onderzijde. Een geaarde stekker kan daarentegen wel in een niet-geaarde wandcontactdoos gestopt worden, maar dit is niet verstandig.

Extra draadje

Aan de voorzijde van een stopcontact kun je dus direct zien of het om een geaarde of niet-geaarde wantcontactdoos gaat. Ook aan de achterkant van zo’n stopcontact is dit echter direct zichtbaar. Kijk hiervoor naar de draadjes waarmee het stopcontact aangesloten is. Heeft het stopcontact alleen een blauwe en een bruine draad? Dan gaat het om een niet-geaard stopcontact. Is er echter ook nog een geelgroene draad aanwezig? Dan is het een geaarde wandcontactdoos. Deze geelgroene draad staat namelijk bekend als aardedraad. Deze zorgt voor extra veiligheid, aangezien de draad verbonden is met de aardrail in de groepenkast. De aardrail staat op zijn beurt weer in verbinding met de aarde, waardoor overvloedige elektriciteit bij kortsluiting direct afgevoerd wordt. Dit voorkomt onder meer dat elektrische apparaten sneuvelen door een te grote energietoevoer.

Stopcontacten aarden

Heb jij nu enkel nog niet-geaarde stopcontacten en wil je deze omzetten naar geaarde? Dan kun je dit zelf doen. Weet echter wel dat dit een enorme klus is. Ten eerste moet je de aardedraad verbinden aan de betreffende stopcontacten. Daarnaast moet er ook een aardrail komen in jouw groepenkast. Ook is het zaak om de boel goed met elkaar te verbinden, anders heeft dit natuurlijk nog geen effect. Wil je er zeker van zijn dat de boel op orde is? Laat stopcontacten dan aarden door een elektricien. Voor hem is dit namelijk dagelijkse kost. Dit kost je inderdaad wat geld, maar je bent wel verzekerd van goed geaarde stopcontacten!