Waar herkent u een perilex aansluiting aan en wat kunt u ermee?

perilex aansluiting

Waar herkent u een perilex aansluiting aan en wat kunt u ermee?

Bent u net verhuisd en zet u ineens een vreemd soort stopcontact in uw keuken? Grote kans dat het om een perilex aansluiting gaat. Dit stopcontact heeft niet twee, maar vier openingen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om er een stekker van een normaal elektrisch apparaat in te steken. Alleen zwaardere elektrische apparaten kunnen op zo’n stopcontact aangesloten worden. Deze apparaten beschikken namelijk over een stekker met vier pennen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een inductiekookplaat. U weet nu dus enigszins hoe een perilex aansluiting eruit ziet. Er is echter nog meer waaraan u zo’n installatie kunt herkennen. Hieronder vertellen wij u er meer over. Ook besteden we aandacht aan wat u er allemaal mee kunt.

Twee extra draden voor dubbel zoveel vermogen

Aan de achterkant van een perilex aansluiting treft u drie verschillende soorten draden aan: een blauwe, een bruine en een geelgroene. De bruine draad, ook wel fasedraad genoemd, zorgt dat er stroom wordt aangevoerd. De blauwe (nuldraad) voert de stroom af. En dan hebben we nog de geelgroene aardedraad. Deze zorgt ervoor dat een elektrisch apparaat niet onder spanning komt te staan bij overspanning door bijvoorbeeld kortsluiting of blikseminslag. Verschil met een standaard stopcontact is dat het niet bij drie draden blijft. Bij een perilex aansluiting zijn het er namelijk vijf. Van de nuldraad en fasedraad zijn er namelijk twee aanwezig. In plaats van één keer 230 volt kan deze aansluiting dus twee keer 230 volt leveren.

Waar wordt zo’n installatie voor gebruikt?

Een perilex aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor een kookgroep. Zo wordt een keramische of inductiekookplaat vrijwel altijd erop aangesloten. Waarom? Omdat dit soort apparaten veel stroom vragen. Hierdoor bent u in staat uw eten sneller te bereiden dan bijvoorbeeld op gas. Het is echter niet alleen een kookgroep waarvoor een perilex aansluiting gebruikt wordt. Ook voor een sauna bij huis wordt vaak zo’n aansluiting gebruikt. Daarnaast wordt een centraal ventilatiesysteem doorgaans ook aangesloten op een perilex aansluiting.

Hoe krijgt u een perilex aansluiting?

Heeft u nog nog geen nieuwe aansluiting maar een normaal stopcontact? Dan moet er dus eentje komen wilt u kunnen koken op bijvoorbeeld een inductieplaat. Er komt echter wel wat meer bij kijken bij een andere aansluiting dan een gewoon stopcontact. Zo moeten er twee speciale groepen achter zo’n aansluiting zitten. Het komt vaak genoeg voor dat er geen groepen meer vrij zijn. In dat geval moeten er twee nieuwe groepen geplaatst worden. Laat dit te allen tijde door een elektricien doen. En als hij er dan toch is, kan hij direct een perilex aansluiting voor jou realiseren!